neděle 17. května 2015

JSO se představuje: Martine Wijers, 1. housle a klavír


Martine nastoupila u JSO po letních koncertech na Vrijthofu v létě 2013, aby zastoupila na klavír Stephanie Detry, která v té době odcházela na mateřskou dovolenou. Stephanie pak po půl roce opět usedla za klavír a Martine zaujala místo v houslové sekci. Tak ji poznalo publikum v Praze v květnu 2014, kdy na sebe vzala nejen úlohu houslistky, ale i tlumočnice. Podle recensí po koncertu se tohoto úkolu snad zhostila na výbornou. A i André byl velmi spokojen. Ne, že by Martině rozuměl, ale sledoval reakce publika.

Foto:John Alfrey



Foto: John Alfrey

Něco o Martině:"Martine má polovinu české a polovinu holandské krve. Vyrůstala a studovala v Nizozemí, do Čech však jezdila každé prázdniny. Ve svých šesti letech se začala učit na piano, v osmi na housle. Hudba byla její vášní celé dětství a mládí a je až doposud. Úspěšně vystudovala konzervatoř v Maastrichtu, hlavní obor housle a piano. Po studiu na konzervatoři si "odskočila" a vystudovala politikologii na bruselské universitě. Možná, že vás bude zajímat, že téma její diplomové práce bylo "Skepticismus vůči Evropě v ČR", kdy měla rozhovory s řadou českých zastupitelů stran v Evropském parlamentu. Láska k hudbě u ní však zvítězila. Shodou okolností potřeboval André klavíristku a houslistku v jedné osobě právě ve chvíli, kdy se začala rozhlížet, co dál se životem. Někdy musí mít člověk štěstí...

2 komentáře:

  1. Češi mají štěstí,že André má v souboru pro tuto zemi tlumočnici a že se tak publikum dozví všechny Andrého vtipné poznámky.
    Martne předem díky,že nám zde zážitek z koncertu tak obohatí!Moc se těšíme!

    OdpovědětVymazat
  2. Martině vyřídím a děkuji! Eva

    OdpovědětVymazat