středa 13. května 2015

Tajemství umělce a špičkového podnikatele Andrého Rieu



Čím to je, že se umělec a špičkový podnikatel André Rieu stal tolik známý nejen po celé zemi, ale i mezinárodně? Během uplynulého půldruhého roku tento "fenomén" André Rieu zkoumali a popsali tři vědci z University v Maastrichtu. V knize "Rieu, mistr bez hranic" je v sedmi kapitolách jeho úspěch objasněn a vysvětlen. Kniha vyjde 22. května.



Vedoucí projektu Maaike Meijer, kulturní socioložka a muzikantka-amatérka, je již dlouhou dobu Rieuem fascinovaná. "V našem výzkumu, který jsme si mimochodem platili sami z vlastní kapsy, se naprosto nezabýváme otázkou, jestli je to, co dělá, dobré, nebo špatné. Hudbu neposuzujeme, protože to zabíjí každou diskusi." Výzkum se podle ní zaměřuje právě jenom na otázku, proč se stal tak populární. "Rieu pořádá koncerty na náměstích. Toto známe ze středověku, celý národ je zapojen a to vyzařuje pospolitost."

Přístupná
Rieu hraje přístupnou vážnou hudbu. "Elita se na tuto formu kultury dívá z vysoka. Rieu nahrává tím, že si z této elity dělá legraci a trochu i blázny. Předsudky převálcuje valčíkem."

Nikdy hrající ruce

Meijer objevila, že v záznamech koncertů tohoto limburgského muzikanta nejsou nikdy vidět hrající ruce. "U klasických orchestrů je často záběr na ruce, které hrají na piano nebo na klarinet, a který ukazuje virtuozitu muzikantů. Ale u Rieu a jeho orchestru se to nestane. Tam je často záběr na obličej a na to, co obličej vyzařuje." Podle výzkumníků je to tak záměrně. "Když se koukáte na ruce, jsou emoce pryč. A na ty právě Rieu sází."

Emoce
Tyto emoce určují z velké části úspěch Rieuho, prohlašuje Meijer. "Žijeme v čase individualismu. Ne rodina, ale jedinec je základní kámen společnosti. Ale velká skupina lidí má už jenom proto potřebu pospolitosti, která musí být prožitá masově. Jako například při Rieuvým koncertu na náměstí, který je přeplněn emocemi. Lidé se nebrání slzám a dokonce si padají do náručí. Všechno se smí a všechno je možné."

Široká masa
Podle výzkumnice to není tak, že by měl Rieu předem plán a vytyčenou strategii, jak by svojí hudbou dosáhl "širokou masu". "Většinou se všechno děje velice intuitivně."

I přes to, že je Rieu hlavní osoba výzkumu, nejedná se zde o jeho samotného. "Zkoumáme fenomén.
Rieu je jen začátek toho, co se v naší kultuře děje."

(Zdroj: www.deondernemer.nl 12. 5. 2015)




Žádné komentáře:

Okomentovat