středa 29. června 2016

Koncerty na na náměstí Vrijthof v Maastrichtu


V uplynulých 12 letech se každým rokem, převážně v první polovině července, mění náměstí Vrijthof v Maastrichtu na otevřené pódium.
První koncert pod širým nebem byl v roce 2005. Tehdy se splnil sen Andrého Rieu a jeho ženy Marjorie na tomto místě, ve svém rodném městě, uspořádat koncert. Letní koncerty se mezitím rozrostly do významné roční události, na kterou se sjíždějí lidé z celého světa, a díky které je město známé i tam, kde lidem Maastrichtská smlouva o Evropě nic moc neříká. Tuto tradici vítají snad všichni obchodníci ve městě, od prodavačů suvenýrů po hotelové ředitele a majitele restaurací.
Dnes je náměstí Vrijthof ještě prázné a klidné. Za několik dní se promění ve velké pracoviště...
První koncert letošního roku je v pátek 8. července. Pro tento koncert najmul André Rieu 150 tanečních párů, pro které sám navrhl a nechal ušít šaty a kostými, a které tančí  co jiného, než valčík. Protože tanec valčík je letošní moto koncertu. Velkolepá podívaná.
Jako host vystoupí známý německý zpěvák... jméno zatím ještě nezveřejněné.


Uvádím malý přehled prvních tří koncertů i s odkazy na youtube.

V roce 2005 byl hostem koncertu Benny Neyman. V Holandsku velice známý zpěvák a původem z Maastrichtu.
https://youtu.be/3OWDSqonf6s

Rok 2006 - hostem je harlemský evangelický sbor Harlem Gospel Choir
https://youtu.be/5K1Th64YGCs 


V roce 2007 pozval André Rieu v Nizozemí slavnou skupinu Rowwen Heeze (popularitu jim přinesl hit, při kterém se házelo s kelímky s pivem..., toto se ovšem na koncertu na Vrijthofu již nedělo...)
Z tohoto koncertu jsem našla jenom krátký amatérský záznam ze zvukové zkoušky...
https://youtu.be/FPJ1lJfLEJE 

Pokračování příště...