středa 25. ledna 2017

Valčíkový král bez hranic André Rieu vzbuzuje v obecenstvu pocit štěstí

(Volný překlad článku z německého tisku. Reakce na koncert v Hannoveru.)

Slavný houslista André Rieu oslavuje v dobře zaplněné TUI Aréně v téměř tříhodinovém programu velké melodie z více než před 150 lety - a přitom vzbuzuje ve svém publikum pocit štěstí.

Dirigent na jevišti TUI Arény je ke svému padesátičlennému orchestru často zády. V ruce drží housle, které byly postaveny téměř před 300 lety Antoniem Stradivari. Že jsou dirigenti součástí orchestrů jako houslista, to už je dlouho, podobně jako všeobecné použití termínu kapelník. S Andrém Rieu je to ale všechno trochu jiné.

Nejenomže zdědil titul krále valčíku po Johannovi Straussovi, ale stejně jako on má svůj vlastní orchestr, se kterým jezdí po mezinárodních turné. Rieu také udržuje vášeň pro salonní hudbu. A věří, že moderní varianta udělá radost především široké veřejnosti.



André Rieu hraje v dobře zaplněné TUI Aréně s 5500 hosty populární melodie z doby více než před 150 lety, které sám zaranžoval pro svůj orchestr, hity, ale nejen tohoto období. Zdaleka to není jenom valčík. Po tradičním tanci následují skladby od pochodu, lidové písně až po árii. Dokonce nechybí ani skladby z muzikálů a filmů. Nejstarší skladba dnešního večera je pravděpodobně chasidická píseň "Hava Nagila". Nejmladší je popová píseň „You Raise Me Up“, kterou napsal Rolf Løvland v roce 2001 pro svoji skupinu Secret Garden.

„Měli bychom přestat přemýšlet v kategoriích a v mezích hranic,“ říká Rieu nejen o své hudbě. S tímto postojem inspiruje lidi po dobu 30 let jako moderní Johann Strauss - a to v den, kdy slaví v Hannoveru výročí prvního zkušebního vystoupení svého orchestru. Při svých představeních snižuje zábrany a vzbuzuje emoce. Kvůli tomu, že si přitom pro svoji pestrou podívanou přivlastňuje zejména skladby, které jsou povznášející, známé a často poněkud patetické, obviňují ho jeho kritici z povrchnosti. Avšak tady v Hannoveru se svým téměř tříhodinovém programem vzbuzuje v lidech pocit štěstí.

Jeden z nejslavnějších kousků večera je slavný valčík „Na krásném modrém Dunaji“ od Rieova vzoru Johanna Strausse, který ho dokončil přesně před 150 lety. Po premiéře sborového verze v únoru 1867 ve Vídni psal jeden deník nadšeně, že se jedná o „přesvědčivý hit“ - což bylo poprvé v historii hudby, kdy se tento termín použil.

André Rieu a jeho orchestr hrají hity. Zda jsou tyto nyní od Johanna Strausse, Franze Lehára, Maurice Ravela nebo Andrew Lloyd Webbera, je v tuto noc druhořadé.
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Upozornění

Extra koncert na Vrijthofu v Maastrichtu

K datumům 6., 7., 8., 9., 13., 14., 15. en 16. července 2017 přibyl ještě 22. červenec 2017.