neděle 9. července 2017

Hudba v ulicích a na náměstí: Maastricht patří Andrému Rieu

Článek státního vysílání NOS přibližuje atmosféru letních koncertů v Maastrichtu.


Několik kilometrů od centra Maastrichtu je už vidíte: ženy v hezkých letních šatech s vlasy do drdolu, muži v šik kalhotách a kloubouku. Čím blíže k centru, tím více je cítit nálada: ruch, příjemná zábava a hudba, která zní v ulicích.

Tento rok hraje André Rieu se svým orchestrem opět na náměstí Vrijthof v Maastrichtu. První koncert byl minulý čtvrtek.

Koncerty přitahují dobrých 11.000 návštěvníků za večer: 8.000 na Vrijthofu a přibližně 3.000 na terasách ve městě. Protože také tam koncert sledují maastrichtčané (a turisté). Dívají se na velkou obrazovku, zatímco si pochutnávají na speciálním menu Rieu.

Zaplněné terasy v centru Maatrischtu

Královská fanfára Svatá Cecílie prochází podél teras 


Náměstí Vrijthof je uzavřen a u vchodů stojí dlouhé fronty, ale nikdo si nestěžuje. Lidé jsou upravení až po nejmenší detail, každý je svátečně povznešený a je slyšet zpěv.

Tam, kde na Vrijthofu normálně projíždějí auta a autobusy, nyní stojí stoly plné vína a jídla. Terasy jsou přeplněné a nabízejí pohled na velké obrazovky. Na náměstí stojí 8.000 židliček nasměrovaných k velkému pódiu. Ostatní náměstí a ulice ve měste jsou také plné, protože i tam je možné se dívat na Rieho.

"Na Rieu jsem přišla kvůli atmosféře," říká mladá žena na terase. "Jeho hudbu mít nemusím, ale během jeho koncertů ožije celé město. Každý se baví." "Patří to Maastrichtu, každý se na to těší," pokračuje. "Maastrichtčané mají rádi zábavu a to je přesně to, co tyto víkendy poskytují."


Na Vrijthofu uvádí asi tak šedesátiletý muž stejné důvody, proč na Rieuho přišel. "V ulicích Maastrichtu zní hudba Rieuho. Při karnevalu zní hudba v ulicích také. To dělá bezvadnou atmosféru. Známí, ale i ti neznámí spolu tančí, je to opravdu něco speciálního. A tu pozitivní atmosféru lidé potřebují," říká. "Lidé potřebují v téte době plné negativních zpráv vidět, že se každý ještě může radovat."
Při koncertech zpívají lidé spolu. Kývají se zleva doprava při klidných skladbách a tančí při těch živých. Když začne pršet a bouřka, rozdělují se pláštěnky. Nikdo se neběží někam schovat.

Oficiální koncert je uzavřen Vídeňským valčíkem. Návštěvnící povstávají a tančí. Potom, když začnou přídavky, "to teprve začíná", jak říká jedna rozesmátá žena.


Po hostování Davida Hasselhoffa (včetně auta KITT z Knight Rider) a po maastrichtské hymně to vypadá, že je opravdu konec. Vypadá, protože tam, kde Rieu skončí, návštěvnící ještě nekončí.
Vrijthof se vyprazdňuje, ale ulice Maatrichtu jsou plné tančících lidí. A tam, kde jdou starší návštěvnící po tanečku domů, začínají mladí maastrichtčané noční život.
Rieu skončil. pro dnešek tedy.

NOS Online, Carmen Dorlo (volný překlad EWI)