pátek 25. srpna 2017

Rozhovor s Andrém Rieu, Chile 2017


24. srpen 2017
André Rieu je již v Chile a během několika hodin bude hrát první ze čtyř koncertů, které se budou konat po celý víkend a ve kterém se majestátní Movistar Arena ztemní.

Valčíkový mistr nám vypráví, jak se přesně cítil, když vstoupil poprvé na pevninu Chile. "Bylo to před 6 lety, ale vzpomínám si na to, jako by to bylo včera. Když jsme přistáli, pomáhalo nám několik milých Chilanů. Poslal jsem manželce zprávu, ve které jsem jí psal, že jsou všichni velice milí a také jsem jí napsal, aby sem přijela a žili jsme tu... Ten pocit mám, když sem přijedu, stále."

Věrný milovník hudby, kterou neopustil od doby, kdy uchopil v šesti letech své housle, se stal jednou z velkých ikon našeho století, která má turné po celé planetě s koncerty, které pokaždé překvapí, čímž se stávají bezkonkurenční zážitek pro každého, kdo má to štěstí přijít.



"Když člověk navštíví koncert klasické hudby, obvykle se dívá do programu na to, kdo je dirigent, sólista, jaká symfonie zazní ... Ale v mém případě je to jiné. Lidem je jen jasné, že uvidí Andrého s jeho orchestrem. To je to, co je na tom opravdu nádherné. Přijdou, aby to zažili a vědí, že budou moci být sami sebou. Při klasických koncertech se musíte chovat a nesmíte během koncertu tleskat. Na mém koncertě si mohou dělat co chtějí a vědí to."

To je ten jeden z hlavních důvodů obrovského úspěchu houslového mistra, schopnost přiblížit klasickou hudbu všem divákům. Sám v klasických koncertech vždy postrádal kontakt dirigenta s jeho posluchači, a proto se tuto interakci s publikem snažil  vytvořit sám a tak z něj udělat klíčovou součást své hudby.

Spolu se svým věrným orchestrem Johanna Strausse, který má 110 členů, projel již celou planetu. A ačkoliv se číslo může zdát nesmyslné, je to opravdu tak, že jsou již jako jedna velká rodina.

"Po svých hudebnících vyžaduji vždy to nejlepší, aby měli z naší práce potěšení a vždy se snažili o dokonalost. I přes to, že té se nikdy nedosáhne, ale aby se o to stále pokoušeli."

Kromě toho, že se řídí disciplínou a úsilím, jsou skutečným motorem vzájemné city, které řídí tuto skupinu, která letos oslavuje třicet let na jevišti a během kterých se podařilo dobýt srdce milionů fanoušků po celém světě.

Ale nepochybně nejpozoruhodnější věc na Andreu Rieuovi je jeho neúnavná schopnost experimentovat a začleňovat nové styly, pop, muzikály, lehké opery a filmovou hudbu. Protože, jak mnohokrát potvrdil, pro něj je hudba nekonečná a jediná věc, kterou musí splnit je, že se vždy musí dotknout srdce.
"Mým cílem je oslovit lidi a poslat je domů s poselstvím, že je život krásný."

http://www.biobiochile.cl/noticias/artes-y-cultura/actualidad-cultural/2017/08/24/andre-rieu-realizara-hoy-el-primero-de-sus-cuatros-conciertos-en-chile.shtml
(originál je přeložen pomocí překladače Googel a upraven tak, aby se dal číst...)