pátek 1. července 2022

Letní koncerty Maastricht, Vrijthof 

Konečně jsme se všichni po třech letech dočkali a letní koncerty na Vrijthofu se blíží! Vy, kdo se v červenci chystáte do Maastrichtu na tuto velkolepou a nezapomenutelnou událost, se máte opravdu na co těšit. Nejen na krásný program, ale i na úžasný maastrichtský "cvrkot". Centrum města je po celý červenec ve znamení Andrého Rieu a jeho koncertů. Hosté se sjíždějí z celého světa, ulice jsou plné procházejících se (většinou postarších) dvojic a skupinek nadšených fanoušků a fanynek - ty z Anglie jsou snad zastoupené nejvíc, terasy restaurací a hotely praskají ve švech, lidé se na sebe usmívají, protože je spojuje očekávaná radost a protože mohou na chvíli zapomenout na všechny ty současné zlé události, ať jsou to dopady nesmyslné války na Ukrajině nebo inflace a s tím spojené obavy z budoucnosti.
A to je hlavní úkol hudby, to je smysl všech koncertů, rozdávat radost. Ne nadarmo prohlašuje André, že kdyby všichni vyměnili zbraně za housle, pak by byl všude mír... 
Letos poprvé po letech nebude ve vestibulu maastrichtského divadla instalovaná prodejní výstava obrazů syna Andrého Marca. 
Každý rok těsně před koncertem vystoupí André na vyvýšenou terasu vchodu do divadla, kde čeká na scházející se členy orchestru, aby se společně odebrali k nástupu a dále za zvuků známé skladby Sedmdesátšest trombónů odpochodovali na pódium. 
Tohoto okamžiku využívají někteří, a je jich každým rokem víc a víc, vidět Andrého zblízka. V okamžiku, kdy se celý průvod pohne si jde každý rychle sednout na své místo. Snad se ani letos nic nezmění.

Pro vás, kdo se na koncerty nedostanete, se pokusím průběžně (a slibuji, že častěji) sdělovat novinky z těchto koncertů. 
 

Přípravy probíhají nejen na náměstí Vrijhof, ale také ve studiu.
 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat