Mousaka
Pro dvě osoby
- 300 g brambor
- 1 lilek
- 1 cuketa
- olivový olej
- 200 g mletého hovězího
- 1 cibule – nakrájená
- 2 stroužky česneku –
nasekaný
- 2 pol.lžíce rajského
protlaku
- 1 konzerva kousků rajčat
- ½ pol. lžíce čerstvých
lístků oregána – stranou dát pár lístků na
ozdobu
- špetka skořice
- trochu vody
Bešamelová omáčka
-378 ml plnotučného mléka
-30 g másla
-30 g hladké mouky
- špetka mletého
muškátového oříšku
- sůl a čerstvý mletý
pepř
Brambory povařte asi 10
minut ve vodě se solí.
Slijte a nakrájejte na
plátky.
Lilek nakrájejte na plátky po délce, posolte, položte je na chvíli na talíř a přikrejte. (aby se odvlhčily)
Cuketu nakrájejte po délce na plátky.
Mleté hovězí usmažte na pánvi v rozpáleném oleji, přidejte nakrájenou cibulku a česnek, vše osmažte a dobře promíchejte. Pak přidejte rajčatový protlak, rajčata z konzervy, trochu vody, oregano a skořici a vše asi 30 minut lehce povařte.
Mezitím připravte bešamelovou omáčku.
V kastrůlku rozpusťte máslo a zamíchejte v něm mouku. Pak za stálého míchání po troškách přilévejte mléko, až vznikne hustá omáčka. Ochuťte solí, muškátem a pepřem.
Troubu předehřejte na 180 ºC.
Plátky cukety a lilku otřete po obou stranách olejem a na rozpálené pánvi je z obou stran lehce osmažte.
Na
dno pekáče dejte nejdřív vrstvu masové směsi, pak vrstvu
bramborových plátků, na to cuketové plátky, opět masovou směs,
lilek a opakujte, až všechno zpracujete. Přelejte bešamelovou
omáčkou a pečte asi 45 minut do zlatova.
Příprava:
asi 45 minut
Zdroj: Margriet č.41
Žádné komentáře:
Okomentovat