Mousaka                     
 
                                        

Pro dvě osoby

- 300 g brambor
- 1 lilek
- 1 cuketa
- olivový olej
- 200 g mletého hovězího
- 1 cibule – nakrájená
- 2 stroužky česneku – nasekaný
- 2 pol.lžíce rajského protlaku
- 1 konzerva kousků rajčat
- ½ pol. lžíce čerstvých lístků oregána – stranou dát pár lístků na
   ozdobu
- špetka skořice
- trochu vody

Bešamelová omáčka

-378 ml plnotučného mléka
-30 g másla
-30 g hladké mouky
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl a čerstvý mletý pepř

Brambory povařte asi 10 minut ve vodě se solí.
Slijte a nakrájejte na plátky.

Lilek nakrájejte na plátky po délce, posolte, položte je na chvíli na talíř a přikrejte. (aby se odvlhčily)

Cuketu nakrájejte po délce na plátky.

Mleté hovězí usmažte na pánvi v rozpáleném oleji, přidejte nakrájenou cibulku a česnek, vše osmažte a dobře promíchejte. Pak přidejte rajčatový protlak, rajčata z konzervy, trochu vody, oregano a skořici a vše asi 30 minut lehce povařte.

Mezitím připravte bešamelovou omáčku.

V kastrůlku rozpusťte máslo a zamíchejte v něm mouku. Pak za stálého míchání po troškách přilévejte mléko, až vznikne hustá omáčka. Ochuťte solí, muškátem a pepřem.

Troubu předehřejte na 180 ºC.

Plátky cukety a lilku otřete po obou stranách olejem a na rozpálené pánvi je z obou stran lehce osmažte.

Na dno pekáče dejte nejdřív vrstvu masové směsi, pak vrstvu bramborových plátků, na to cuketové plátky, opět masovou směs, lilek a opakujte, až všechno zpracujete. Přelejte bešamelovou omáčkou a pečte asi 45 minut do zlatova.
Příprava: asi 45 minut


 

Zdroj: Margriet č.41

Žádné komentáře:

Okomentovat