Zahrádka podle jeho srdce
„Před třemi lety jsem se na jednom kongresu o parkinsonově nemoci setkal s vysokoškolským profesorem Van Laarem. Ten mi vysvětlil souvislost mezi parkinsonem a pesticidy. Od té doby pěstuji vlastní zeleninu. To, čeho naroste moc, uskladním v mrazící skříni, aby nic nepřišlo nazmar.“
Samotně vypěstovaným
rajčatům se nedá odolat a mrkev z vlastní zahrady chutná
mnohem lépe.
Když jíte
nepostříkanou zeleninu, koření a drobné ovoce, jíte zdravě, to
ví André podle zkušenosti.
André poskytuje několik rad
Na pěstování zeleniny nepotřebujete velikánský kus pole. A co víc, je i fajn začít v malém a přehledně. Ideální je místo, na které svítí slunce minimálně šest hodin, ale naštěstí je i hodně zeleniny, které je dobře v polostínu.
Milovnící slunce: rajské, bazalka, pepř, cuketa, dýně, lilek, okurky.
Polostín: fazolky, saláty, jarní cibule, kopr, ředkvička, řepa, mrkev, lusky, zelené fazolky.
Stínové plodiny: čínské zelí, orientáální listováá zelenina, špenát, mangold, rukola, pažitka, petržel.
Tip: Načrtněte si mapku a rozměry vaší budoucí zahrádky. Označte si místa, kam a jakým směrem svítí sluníčko a místa ve stínu. Tím si určíte místa, kde a co se má zaset.
,,,,,
Dále se v tomto článku (spíš pro zahrádkáře než pro milovníky hudby) André dělí o své zkušenosti, co se týká druhů hlíny, kdy má být zemina kyprá nebo jílovitá, bez postřiku a další tipy, o kterých si myslím, že pro zahrádkáře jsou zbytečné a pro ´nezahrádkaře´nezajímavé. V podstatě jde o to, aby fanoušci viděli Andrého i z té jiné stránky, než z koncertů.
Zdroj: Margriet č. 41 foto © Iris Planting
Žádné komentáře:
Okomentovat