středa 22. března 2017

Prohlášení Marjorie Rieu


Před několika dny se v deníku De Limburger
objevilo prohlášení Marjorie Rieu na obranu uprchlíků:

"Marjori Rieu- Kochmannové vadí, jak se v této zemi (Nl) všichni uprchlíci házejí do jednoho pytle. Její židovský otec musel uprchnout z Německa a svoji příležitost, aby si vybudoval novou existenci, dostal v Limburgu.

Co se to jen s Maastrichtem stalo? Marjorie Rieu- Kochmann (69) to nemůže pochopit. Proč se v jejím rodném městě stala PVV (populistická strana G. Wilderse) tou největší stranou? Proč je část limburgského obyvatelstva proti uprchlíkům?

Našim novinám píše: "Díky uprchlíkovi může nyní André Rieu již třicet let svojí hudbou obšťastňovat milióny lidí po celém světě."

Tím uprchlíkem, kterého má na mysli, je její otec Edgar, německý žid, který v roce 1936 utekl z Berlína do Maastrichtu. Jediné, co si s sebou mohl vzit, byla sbírku gramofonových desek, které budou později Andrého po dlouhá léta isnpirovat.

Marjorie vydává prohlášení na hrádku "Huis de Torentjes", ve kterém bydlí s Andrém. Dlouho o tomto prohlášení přemýšlela. "Nechci stát na barikádách a volat do větru. Chci se jen zastat uprchlíků. Nerozumím lidem, kteří prohlašují, že všichni uprchlíci jsou špatní. Mám už dva roky pocit, že musím něco udělat. Zlobí mě, jaké je o uprchlících mínění."

Je možné, že Marjorie vydává prohlášení nyní, protože si znovu pročítala dopis jejího otce, který psal během doby, kdy se schovával. Po osvobození ho chtěl poslat svým přátelům, kteří se také schovávali. "Ve čtrnáctistránkovém dopise psaném na stroji vypráví o tom, jak odvážní maastrichtčané riskovali život, aby mu a jeho lidem, kteří ho schovávali, pomohli."

(Fotografie zdroj www.limburger.nl)