pondělí 24. července 2023

André Rieu končí svou koncertní sérii na Vrijthofu: centrum města Maastricht se vrací do normálu

Koncerty navštívilo přibližně 144.000 lidí, kde opět zpívali také tenoři. — © Annemiek Mommers

Maastricht - André Rieu pořádal letos na Vrijthofu v Maastrichtu dvanáct koncertů. Po letním měsíci v pohádkovém prostředí vídeňského valčíku se centrum města vrací do normálu.

Počítadlo stojí nyní na 127 koncertech; již 17 krát byl Vrijthof v létě pod kouzlem Andrého Rieu, nepočítaje roky korony. Tentokrát se na Vrijthofu každý večer sešlo kolem dvanácti tisíc lidí; 8500 na náměstí a 3500 na uspořádaných večeřích na okolních terasách. Celkem přibližně 144 000 návštěvníků z více než stovky různých zemí.

 Andrého první učitelka houslí. — © instagram

Mezi speciální hosty patřila vítězka The Voice Kids Emma Kok a The Golden Voices of Gospel. Tentokrát žádné taneční páry valčíky v uličkách, ale sto padesát dudáků, kteří umocnili atmosféru. Nejvzácnějším hostem v publiku byla tento víkend 88letá Tiny Aerts-Bakker, Andrého první učitelka houslí asi před sedmdesáti lety.

Emma Kok. — © Foto: Marcel van Hoorn

Počasí této koncertní sérii celkem přálo. Předpovězená silná bouřka Vrijthof minula, ale občas bylo nutné vybalit ponča, která poskytla organizace.

Koncerty na Vrijthofu začaly v roce 2005, kdy už byl Rieu světově proslulý. „Nejsem akrobat na nástroj, ani špičkový umělec, který umí všechno. To bych musel cvičit pět hodin denně a na to nemám,“ řekl v minulých letech v jednom rozhovoru pro De Limburger. „Hraju to, co zvládnu a jen to, co se mi líbí. Nikdy nebudu nic hrát, protože to vyžaduje masa.“

Rieuovo publikum je velmi rozmanité, i když většinu tvoří starší lidé. Sám to kdysi nazval‚ nejkrásnější směs, která existuje. Ne snoby, kteří se snaží analyzovat hudbu, ale lidi, kteří jako já spoléhají na své pocity. Nevěřím lidem, kteří říkají, že musíte hudbě rozumět.

Orchestr Johanna Strausse je nyní na dovolené; v září začne turné na Maltu, do Spojených států a Kanady. V prosinci Rieu opět vystoupí na vánočních koncertech v Maastrichtu v MECC.


 André Rieu s dudáky. — © Harry Heuts

Zapózovat s několika dámami z orchestru, těsně před začátkem. — © Annemiek Mommers

 

De Limburger,  24. červenec 2023 -EWI


 

 


 

1 komentář:

  1. Děkuji za krásné koncerty na Vrijthofu. André, celý jeho orchestr a hudba, kterou přinášejí je pro všechny obrovská radost a potěšení. Pohlazení po duši. Díky.

    OdpovědětVymazat